top of page

Mitä juoksuharrastus maksaa?

Löysin Miia Mökkälän Tavoitteena huippukunto blogista ”Mitä triathlonharrastuu maksaa?” jutun ja teksti sai minut pohtimaan omaa juoksuharrastustani ja sen kustannuksia.

Juoksukoululaisille aina kerron, että juoksu on edullinen harrastus ja sitä voi harrastaa missä ja milloin vain. Alkuun riittää, kun on käyttötarkoituksen mukaiset lenkkarit, hyvät sukat ja mukavat juoksuvaatteet sekä intoa.

Ensin juoksu oli myös minulle edullinen harrastus, mutta mitä pidempään olen harrastanut juoksua, sitä "kalliimmaksi" harrastus on omalla kohdallani muuttunut erilaisten tavoitteiden kautta. Miia toteaa kirjoituksessaan, että triathlon, kuten moni muukin harrastus, vie juuri niin paljon rahaa, kuin siihen haluaa laittaa. Juuri näin asia minustakin on, mutta edullisestikin voi harrastaa!



Olen tavoitteellinen juoksija ja juoksu on minulle mukava harrastus, hyvän kunnon ylläpitäjä ja vastapainoa työlle. Nykyisin juoksu on minulle elämäntapa, joten juoksisin kyllä ilman

tavoitteitakin. Loma- ja työmatkoilla lenkkarit kulkevat mukana, sillä juosten pääsee hyvin tutustumaan sekä nähtävyyksiin että uusiin mielenkiintoisiin paikkoihin, joihin ei välttämättä autolla pääse. Ensin minulla oli juoksuun liittyviä unelmia, jotka sitten vähitellen muuttuivat tavoitteiksi. Sopivan ja realistisen tavoitteen asettaminen sitouttaa ja kannustaa minua harjoittelemaan paremmin ja silloin minulla on selkeä kohde, mitä kohti mennä. On kiva treenata jotain tiettyä tapahtumaa varten. Juoksuharrastus vei minut myös ohjaamaan juoksukouluja sekä suorittamaan valmentajan ammattitutkintoa.


Oli yllättävän haasteellista miettiä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon juoksuharrastusta ja sen kustannuksia laskiessa. Tässä minun pohdintaa, mitä juoksuharrastus minulle tavoiteelliselle juoksijalle maksaa vuodessa.


Mitä juoksuharrastukseni sitten maksaa?


Harjoittelu

Aloitin juoksemisen uudelleen vuonna 2012 ja monta vuotta suunnittelin itse omat harjoitusohjelmani. Vaikka itselläni on tietoa ja taitoa valmentaa itseäni, on hyvä joskus ottaa myös ulkopuolista näkemystä ja apua harjoitteluun. On myös mukavaa, että välillä joku ajattelee treenit puolestani ja seuraa kehitystäni. Täytyy kyllä todeta, että valmentajan palkkaaminen vuonna 2020 on ollut yksi parhaimmista päätöksistäni. Vuodessa valmennus maksaa noin 1 000 euroa.


Harjoitteluun kuuluu muutakin kuin juoksua. Sali- ja hallimaksuihin kuluu myös jonkin verran

rahaa. Minulla on ollut Fressin salijäsenyys useamman vuoden ja jäsenyyteen meni

vuodessa noin 440 euroa. Sanoin sopimuksen irti vuodenvaihteessa ja toistaiseksi olen tehnyt lihaskuntotreenit kotona, koska minulla on siihen mahdollisuus ja kotoa löytyy myös

juoksumatto. Talvikaudella käyn juoksemassa osan vetotreeneistä Pirkkahallissa, jos sinne vain pääsee messujen lomassa. Kertamaksu halliin on bussikortilla 2,20 euroa/ kerta ja kertoja tulee muutamia talvikauden aikana. Tämän vuoden puolella olen käynyt kuusi kertaa Pirkkahallissa. Kuuluminen Tampereen Maratonklubiin mahdollistaa osallistumisen Saulin SM-kisoihin ja muutamiin SM- kisoihin olenkin vuosien varrella osallistunut. Klubilla on myös hyviä yhteistreenejä, kotileirejä ja edullisia yhteiskuljetuksia juoksutapahtumiin. Klubin jäsenmaksu on 30,00 euroa/ vuosi. Suomen Aikuisurheiluliitto otti vuoden alusta käyttöön lisenssimaksun ja se on vuodessa 39,00 euroa. Tälle vuodelle en hankkinut lisenssiä, koska en kilpaillut Saulin SM-kisoissa.


Kehonhuolto

Iän myötä olen panostanut entistä enemmän kehonhuoltoon. Omaehtoisen kehonhuollon lisäksi käyn säännöllisesti noin kerran kuukaudessa joko 45 tai 60 minuutin hieronnassa. Hintaa hieronnalle kertyy noin 400-500 euroa vuodessa. Kotoa löytyy lihashuoltovasara, jota tulee kyllä nykyisin harvakseltaan käytettyä.



Varusteet

Varusteisiin menee vuodessa myös jonkin verran rahaa. Jalkineet ja sukat ovat juoksijan tärkeimmät varusteet ja niihin satsaan. Kengät valitsen aina käyttötarkoituksen ja askelluksen mukaan. Poluilla juoksen polkujuoksukengillä, todella liukkaailla kelillä laitan nastalenkkarit jalkaan ja muuten käytän tavallisia lenkkareita. Minulla on kahdet lenkkarit yhtäaikaa käytössä, koska myös jalkineet tarvitsevat lepoa. Juoksukengät vaihdan noin 800 kilometrin jälkeen. Juoksukenkiä kuluu parit vuodessa ja juoksuvaateet uusin, kun vanhat ovat kuluneet puhki.

Juoksuvaateet voisin ehkä vähän useammin päivittää. Juoksutapahtumista on vuosien varrella kertynyt vino pino laadukkaita juoksupaitoja ja ulkomaan juoksureisuilta on mukaan tarttunut

muutama juoksutakki. Tälle vuodelle sain Helsinki City Running Day Ambassadors yhteistyönä

Brooksinlenkkarit ja Graftin juoksuvaateet. Toiset lenkkarit ostin ja hintaa niille tuli noin 100 euroa. Lenkkarit pyrin ostamaan alennusmyynnistä. Juoksuvaatteisiin menee noin 100-200 euroa vuodessa.

Yksi tärkeimmistä varusteista on urheilukello, johon ohjelmoin osan harjoituksista ja josta seuraan harjoittelua. Minulla on jo useamman vuoden ollut Garminin Forerunner 945 urheilukello ja olen ollut kelloon tyytyväinen.


Juoksuvaattet ja lenkkarit saatu yhteistyönä @helsinkicityrunningday @brooksrunningnordic @craftsportwearfinland

Kisat

Juoksukisojen kustannukset vaihtelevat vuosittain sen mukaan, kuinka monta kisaa juoksen ja missä vaiheessa ilmoittaudun juoksutapahtumiin. Mitä aikaisemmin tiedän tulevat juoksutapahtumat, sitä edullisemmat kustannukset. Osallistumismaksut vaihtelevat 15-500 euron välillä. Mitä suurempi tai kuuluisampi maratontapahtuma,

sitä korkeampi on yleensä osallistumismaksu. Pyrin tukemaan pieniä paikallisia

juoksutapahtumia ja tänä vuonna osallistuin muun muassa Nauvossa Möviken Runt

juoksutapahtumaan. Viime vuonna tuli juostua aika monta kisaa ja hintalappu oli myös sen mukainen. Tänä vuonna juoksutapahtumia on tullut vähemmän ja osaan

juoksutapahtumista olen saanut osallistumisen Ambassadors yhteistyönä, kuten Helsinki City Runnin Day:lle ja Paavo Nurmi Maratonille.


Juoksutapahtumiin käytän lomapäiviä ja ylityötunteja. Lentoihin ja hotelleihin pyrin käyttämään kertyneitä pisteitä tai alennuksia sekä yritän varata ne mahdollisimman ajoissa. Ulkomaan juoksumatkat olen ostanut joko PWT-Urheilumatkojen tai Vetikko Travelin kautta, koska arpaonneni on ollut aika huono. Kotimaan tapahtumiin menee tapahtumasta sekä matka- ja majoituskuluista riippuen 30-300 euroa ja ulkomaan juoksumatkoihin menee kohteesta riippuen noin 1 000-2 500 euroa.

Yksi toive ja tavoite toteutui Bostonin maratonilla 2022

Ravinto

Mitä enemmän treenaan, sitä enemmän kuluu ravintoa. Pitäisikö ruokalaskusta osa laitaa myös juoksukuluihin vai ei? Pyrin saamaan tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet ruuan mukana, enkä käytä lisäravinteita. Vain D-vitamiinia syön purkista ympäri vuoden. Syön monipuolista ruokaa ja usein syön samaa ruokaa useamman päivän. Ravintolassa syön vain kisa- ja lomareissuilla. Jonkin verran rahaa menee Nosth:n vauhtikarkkeihin ja urheilujuomiin. Yksi Jollos vauhtikarkkipaketti (52 g) maksaa 3,45 euroa ja urheilujuoma maksaa (350 g/ 20 annosta) 14,94 euroa. Maratonilla minulla on mukana 1-2 vauhtikarkkipakettia ja urheilujuomaa menee vuodessa 1-2 purkkia.


@eatnosht tuotteita kuluu jonkin verran vuodessa

Yllättävän monta asiaa, piti ottaa huomioon kuluja laskiessa ja voi olla, että jotain myös unohtui. Kun laskin yhteen kustannukset, tuli hintalapusta yllättävän suuri. Onneksi kulut kuitenkin jakaantuvat tasaisesti eri kuukausille. Vaikka rahaa kuluu, niin juoksu antaa minulle enemmän kuin ottaa. Juoksu on tuonut minulle hyvän fyysisen ja psyykkisen kunnon, joka heijastuu hyvänä työ- ja toimintakykynä. Juoksun kautta olen saanut myös uusia ystäviä. Olen saanut osallistua upeisiin juoksutapahtumiin ja nähnyt maailmaan. Näitä asioita ei voi rahassa mielestäni mitata.


Oletko miettinyt, mitä oma harrastuksesi maksaa?


-pia-


Comentarios


bottom of page